Kannattaako öljynkeruusäiliötä asentaa autoon? – Öljynkeruusäiliön hyödyt (oil catch can)

13.04.2022

Öljynkeruusäiliö on yksi parhaista tavoista pidentää moottorin elinikää sekä pitää moottori terveenä.


Mikä öljynkeruusäiliö on?

Öljynkeruusäiliö (eng. oil catch can tai oil catch tank) asennetaan huohotinputkien väliin ja se kerää öljyä huohotinilmasta. Öljynkeruusäiliö estää öljyn pääsyn imusarjaan, jota kautta öljy muuten päätyisi myös sylintereihin.

Vapaasti hengittävissä sekä ahdetuissa moottoreissa syntyy haitallisia öljyhöyryjä, jotka voivat päätyä imusarjaan. Kuitenkin ahdetuissa moottoreissa imusarjaan päätyvä öljy on entistä haitallisempaa. Ilman öljynkeruusäiliötä öljyä päätyy myös turboon ja välijäähdyttimeen, mikä luonnollisesti haittaa niiden toimintaa.


Miten öljynkeruusäiliö pitää moottorini terveenä?

Öljy imusarjassa ja sylintereissä aiheuttaa paljon harmia. Osa öljyhöyrystä jähmettyy imusarjan seinämiin ja venttiileihin. Jähmettynyt öljy järjestelmässä aiheuttaa polttoainekulutuksen nousua, kun moottori ei pysty toimimaan optimaalisesti. Öljykarsta aiheuttaa myös tehon heikentymistä.

Öljykarstaa kertyy moneen osaan. Imusarjaan, venttiileihin, sylintereihin ja ahdetuissa moottoreissa sitä päätyy myös turboon ja välijäähdyttimeen. Öljykarsta aiheuttaa näiden osien nopeampaa kulumista. Öljynkeruusäiliö on myös helppo ja kätevä tapa seurata moottorin kuntoa. Nopeasti täyttyvä säiliö viittaa moottorin tärkeiden osien kuluneisuuteen.

Etenkin suorasuihkutusmoottoreissa öljyn kerääntyminen imusarjaan on ongelma. Perinteisessä imusarjasuihkutuksessa polttoaine suihkutetaan imusarjaan, jossa se sekoittuu ilmaan ja sen avulla imusarja pysyy melko puhtaana öljykarstasta. Suorasuihkutuksessa polttoaine suihkutetaan suoraan sylinteriin, jolloin imusarjaan alkaa kertyä paljon karstaa, joka johtaa edellä mainittuihin ongelmiin. Öljynkeruusäiliöllä säästyt kaikilta näiltä ongelmilta.


Öljynkeruusäiliön asennus ja huolto

Öljynkeruusäiliöitä on yleismallisina ja mallikohtaisina. Yleismalliset öljynkeruusäiliöt ovat halvempia ja yleensä yhtä laadukkaita, mutta asennuksessa joudut itse pohtimaan miten ja mihin se on sopivaa asentaa. Mallikohtaiset ovat niin sanotusti "bolt-on".

Öljynkeruusäiliö asennetaan huohotusputkien väliin ja sarjoissa tulee useimmiten sen verran letkua mukana, että asentaminen on joustavaa useampiin erilaisiin moottoritiloihin, vaikka säiliötä ei saisi juuri letkun alkuperäiseen kohtaan kiinni. Pidempien letkujen avulla säiliön voi sijoittaa esimerkiksi kokonaan toiselle puolelle moottoritilaa. Öljynkeruusäiliö on hyvä kiinnittää kunnolla, ettei se pääse irtoamaan ajossa.

Öljynkeruusäiliö ei vaadi paljon huoltoa, mutta se on syytä tyhjentää aina öljynvaihdon yhteydessä.


Yhteenveto

Öljynkeruusäiliöllä on tärkeä tehtävä öljyn erottamisessa imusarjassa kulkevasta ilmasta. Moottorin osien eliniän pidentämisen lisäksi öljynkeruusäiliö ylläpitää myös auton tehoa. Pidempien huoltovälien ja polttoainekulutuksen normaalina säilymisen ansiosta öljynkeruusäiliöllä säästät huomattavan määrän rahaa. 

Aaro Salmela - a.salmela20@gmail.com
Kaikki oikeudet pidätetään 2022
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!